kostdagbok

Det finns tusentals dieter, olika bantnings strategier, mirakelkurer, husmorsknep osv för att gå ned i vikt.

Jag personligen tycker att “kostdagbok” är det absolut bästa sättet att få kontroll på vår kost.

Jag är övertygad om att ju enklare det är för oss, desto större chans att vi fortsätter. Självklart fungerar vi människor på olika sätt, men generellt har vi kanske svårt att hålla oss till nya vanor trots att vi vet att dom gör nytta.

Så hur fungerar då kostdagboken?

Mycket enkelt, jag brukar dela upp den i tre olika nivåer eller steg.

Steg/Nivå 1.

Börja med att kartlägga dina kostvanor genom att skriva ned följande:

  • Vad du äter. Då räcker det inte med att skriva “lunch” utan var mer detaljerad. T.ex. Spagetti och köttfärssås med salladsmix. En kopp kaffe och två små kakor.
  • När du äter Helt enkelt klockslag när du äter.
  • Varför du äter. Den här är också väldigt noga att du är detaljerad. Räcker inte att skriva “hungrig” på allt vi äter. Kanske är det första känslan, men jag vill att du analyserar lite noggrannare. 

Gör detta i några veckor, var ärlig, skriv upp allt du stoppar i munnen. Fortsätt att äta som du brukar, ändra inget första veckan/veckorna. Fokus nu är att notera allt och att få in det som en rutin.

Steg/Nivå 2.

Nu när du kartlagt ditt ätande några veckor är det dags att börja analysera.

Titta tillbaka i din kostdagbok, och analysera dina måltider. Äter du ofta på kvällen, slinker det ner lite mycket godis eller sötsaker. Hur ofta äter du, hur mycket av det du äter gör du på rutin. Dvs du kanske alltid gör några mackor och ta ett glas mjölk till favoritserien varje kväll, utan att du ens är hungrig.

Analysera, och skriv ned hur du skulle kunna göra istället. Ge dig själv “kostrådgivning” T.ex. behöver du den där extra portionen, eller tar du den bara för att det var gott?

Fundera på vilka förändringar du skulle kunna göra, notera dessa.

Steg/Nivå 3.

Nu är det dags att börja agera och skapa nya rutiner.

Du har ju i steg 2 skapat en mall för hur du skulle kunna göra för att förändra din kosthållning. Det är nu du skall börja leva efter dessa noteringar.

Prova dig fram till det som passar dig. Kanske handlar det om att börja med små steg. Kanske att sluta med socker, dra ned på portionsstorleken, minska mängden gluten eller laktos.

Prova dig fram, notera förändringar för att kunna se tillbaka på vad som fungerar och vad som inte fungerar.