För flera år sedan lyssnade jag på en föreläsning med Björn ”Natthiko” och en mening som jag tog med mig var -”Res med lätt packning”, naturligtvis tog jag med mig massor från hans berättelse men just de orden fastnade.

Vissa av oss är alltid på resande fot, både fysiskt och mentalt, kanske medvetet men också omedvetet. Att resa är ju något fantastiskt, oavsett om det är mentalt eller fysiskt, men om resan blir eller är en flykt är den inte lika bra.

Kanske har vi samlat på oss saker i vår ryggsäck som vi är rädda för att packa upp, därför fyller vi ryggsäcken lite till, och lite till, kanske flyr vi vidare i hopp om att allt löser sig. Dessa resor är ju mindre behagliga och resor som till slut får ett negativt slut.

Men om vi tänker på de resor som faktiskt utvecklar oss, som ger oss svar på vår nyfikenhet, våra frågor och som hjälper oss att uppfylla våra drömma. Dessa resor är ju fantastiska.

Har det hänt dig att du kommit hem ifrån en resa och packat upp väskan och undrat varför du släpat med dig så mycket onödig packning? Visst händer det ganska ofta?

Men har det någon gång hänt att du valt att inte packat upp väskan för att det är lite jobbigt att packa upp, att det är lite jobbigt att lägga kläderna i smutsen, och att du då bokat en ny resa för att bara fylla på med rena kläder i resväskan och begett dig till flygplatsen? Det har inte hänt lika ofta va?

Vad är det då som gör att vi i vår mentala ryggsäck hela tiden fyller på med ny packning innan vi packar upp det gamla? Vad händer om vi packar upp allt ur ryggsäcken och funderar på om det verkligen är nödvändigt att ha med allt på resan, kommer jag att ha användning av detta eller tar det bara massa plats?

Vad händer om vi bara tar med oss det viktigaste på resan, då kanske vi slipper bekymra oss över hur vi skall orka bara med oss väskan och faktiskt kan njuta av resan fullt ut?

Och har vi mer plats i väskan kan vi ju faktiskt få plats med minne från vår resa, kanske kan vi få med den där fula träkamelen, eller de där fina stenarna från stranden vi gick på i solnedgången och kände vågorna skvalpa mot våra fötter. (men glöm inte att packa upp när du kommer hem)

Om vi väljer att hela tiden fylla väskorna med onödig packning blir väskan till slut för tung för att bära, och vi kanske undviker att fortsätta resa, stagnerar och blir stillastående. Kvar finns då drömmarna, önskan om att få göra och uppleva saker, både mentalt och fysiskt.

Så packa upp väskan, släng allt onödigt, ge dig ut på din resa, fyll väskan med minnen, upplevelser och se till att res med lätt packning

 

p.s glöm inte passet d.s