Failure is our goal

Publicerat

Som PT och gruppträningsinstruktör får jag ofta höra: “Jag längtar efter att kunna genomföra passet utan att bli helt slut”. Sluta längta, det kommer aldrig hända, det ska aldrig hända. Vårt nya motto skall vara “failure is our goal”!

Hur skulle vi utvecklas, om vi på gymmet, lyfte exakt samma vikt och samma antal repetitioner varje gång? Absolut ingenting, vi skulle inte nå någon utveckling alls.

FYSISK UTVECKLING

Så därför  vill vi utsätta våra muskler för ett ordentligt motstånd. Vilket innebär att vi egentligen inte orkar med de sista repetitionerna, men gör dem iallafall. Om vårt mål är att få starkare biceps, så kan vi inte lyfta samma vikt varje gång. För visst är det så att vi efter en tid på gymmet faktiskt tar de tyngre vikterna för att få lite utmaning? Rent krasst kör vi på tills vi inte orkar längre. “Failure is our goal” Så utvecklas vi och så går vi framåt i vår fysiska utveckling. 

Så nästa gång vi är på gymmet och kör tills vi inte orkar en enda repetition till, då ser vi det som en seger. Oavsett hur tungt vi lyft eller hur många repetitioner vi gjort så vill vi ju trötta ut muskeln maximalt. 

MENTAL UTVECKLING

Om det är så vi uppnår fysisk utveckling, hur når vi då mental utveckling?

Exakt likadant, det är våra motgångar och utmaningar som får oss att växa. Om vi ser tillbaka på vårt liv så tror jag att vi kan räkna upp flertalet tillfällen som för stunden varit riktigt jobbiga. Men är det inte så att dessa tillfällen har varit som mest utvecklade och fått oss att växa?

Så nästa gång vi stöter på problem och utmaningar, så ser vi inte dessa som en bestraffning eller att vi har oerhört mycket otur och att livet är orättvist. 

Vi ser det istället som ytterligare ett träningspass. Ytterligare en möjlighet att få utveckla och stärka vår mentala styrka. Nu kanske målet när det gäller mental utveckling inte är “failure is our goal”. Utan mer att se utmaningarna och våra hinder som nya möjligheter.

Självklart kan det ibland vara svårt att hitta rätt verktyg för att ändra vårt tankesätt. Vill di ha hjälp med det kan du alltid kontakta mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.