För drygt 20 år sedan satte jag min fot i diskrummet på Loftet i Flen, det var mitt första steg in i hotell och restaurangbranschen.

Då hade jag drömmar om att jobba som bartender, jag ville bli som Tom Cruise i Cocktail, en film som jag för övrigt sett säkert tusen gånger. Min dröm var att jobba på fullsatta barer och svinga runt med flaskor och bland drinkar och tjäna sjukt mycket pengar…

Allt detta gick i uppfyllelse, förutom sjukt mycket pengar, ni som jobbar eller har jobbat i restaurangbranschen vet att man inte tjänar sjukt mycket pengar ; )

Några år som bartender och servitör gjorde att jag ville testa något annat i branschen, då var det receptionen som lockade och på sikt även en dröm om att arbeta som hotellchef eller VD på något fränt ställe. Dessa drömmar gick också i uppfyllelse, förutom VD biten. Det som gick som en röd tråd genom mina 15 år i branschen var att så snart jag nått mitt mål valde jag att hoppa av och ta mig an nya projekt och nya arbetsplatser… Det var som om att drivkraften låg i att kämpa mot målet och när det var uppfyllt ville jag göra något annat.

Min föreläsning ”Från kostym till sarong”  handlar om just detta, hur man/jag valt eller just då valde att leva mitt liv, hur mitt liv förändrats under resans gång och hur de då för mig viktiga målen och statusen idag är helt oviktiga. En berättelse om förnekelse, fasader, konstiga val och ett maniskt jagande.

 

Följande text är ett utdrag från föreläsningen:

” Barnen och deras mamma var bortresta, ganska skönt tänkte jag, nu kan jag fokusera på jobbet utan att ha dåligt samvete att jag kommer hem sent.

När jag kommer hem sent på kvällen efter jobbet helt utmattad och extremt uppe i varv, sneglar jag på grushögen som ligger som ett monument på uppfarten, ett monument som symboliserar ”Jag fixar det sen” Den där grushögen väcker alltid ett dåligt samvete hos mig, om jag fick bort den skulle vi kunna ställa bägge bilarna bredvid varandra, och jag skulle till och med kunna komma in i garaget. Just ja, garaget… Det är ju ett kapitel för sig, där kan man ju knappt gå in, ligger ju fortfarande massa bråte kvar där sedan vi renoverade hallen, hallen som fortfarande saknar golvlister och dörrfoder, och lite tapet på väggen under trappen.

Om jag bara hade mer tid.

Jag parkerar bilen så nära grushögen som möjligt, för jag tänker om jag varje dag plattar till lite av högen så borde den ju snart försvinna…

Kliver ut ur bilen och tar med mig min väska och mobilen, tappar mobilen i gräset, som är så långt att mobilen försvinner.

Utebelysningen fungerar inte eftersom att någon inte har bytt lampa så jag hittar knappt telefonen….

När jag fumlat runt lite i gräset så hittar jag telefonen och går in, samtidigt som jag tänker att jag borde ha klippt gräset i söndags som jag sa att jag skulle göra, det var ju därför jag inte han fika med barnen och deras mamma innan dom skulle åka med båten till Gotland.

Istället satt jag och filade på affärsplanen som borde varit klar för flera veckor sedan, men han inte klart med den i söndags heller.

Jag går upp i köket, öppnar kylen och tar fram en öl, fan vad gott, det här är jag verkligen värd.

 

När jag vänder mig om så ser jag att en av skåpluckorna står lite på glänt, det är skåpluckan till skåpet där vi lägger alla massproducerade teckningar som killarna lämnar till oss.

Men det går inte att stänga luckan, det är en teckning som ligger i vägen.

Jag rycker upp luckan och tar ut teckningen för att lägga den på ”rätt hylla”

Jag sneglar lite på teckningen och ser att det är min yngsta kille som ritat den, eller det ser jag ju inte alls, men jag ser att det står hans namn och ett datum på teckningen.

Teckningen föreställer två barn som står på varsin sida om en vuxen människa, nedanför barnen står killarnas namn, och under den vuxna står det mamma, runtom dessa figurer finns det ett hjärta.

Lite högre upp på teckningen står det en vuxen till, en bit bort från dom andra, under den personen står det ”Pappa” bredvid personen är det ett stort hus, ovan på huset sitter det en skylt där det står ”Hotell” Runt figuren och huset finns det också ett hjärta…

Från kostym till Sarong handlar om val vi gör i livet, och hur dessa val påverkar oss längre fram, vissa val ångrar vi bittert och önskar att vi tänkt annorlunda.

Men det finns ju bara två dagar i livet du inte kan påverka, gårdagen och morgondagen….