Grillgubben och pt-svinet

Publicerat

Nä, jag tror inte att jag är schizofren, men under flera år har jag upplevt att jag haft två olika röster, eller personligheter inom mig.

Så låt mig presentera grillgubben och PT svinet.

Dessa två föddes nog i samband med min utbildning och de har kommit att bli metaforer för min personliga utveckling under åren som gått.

Grillgubben är en skön snubbe som är väldigt familjekär. Han bor i någon form av villakvarter i ett fint hus som han delar med sin familj. Familjen är viktig för honom och han har en tajt relation till sina nära och kära. En del kan uppfatta honom som lite sådär äckligt korrekt och förstående, huslig och fixig, lite som Ernst. Han har mycket folk omkring sig, bjuder in till härliga grillkvällar och bjuder på fantastisk mat.

PT svinet bor i en cool takvåning som präglas av betong, stål och högt till tak.  

Han bor där själv, men är en populär kille. Många ser upp till honom, avundas hans livsstil och drömmer om att få leva hans liv. Som PT får han människor att nå sina mål, att göra stora livsstilsförändringar och de älskar “PT svinet” för att han lotsat dem till sin förändring.

Men när han går hem till sin lägenhet och låser dörren bakom sig kommer känslan av ensamhet och ytlighet. 

Grillgubben och PT-svinet känner varandra. PT-svinet tränar grillgubben och självklart är PT-svinet inbjuden till grillkvällarna. Bägge två avundas varandra lite grand och hamnar ofta i långa härliga diskussioner om livet.

Det fantastiska är att under de sista åren har grillgubben och PT-svinet flutit samman och blivit till den person jag är idag. Jag behöver inte längre avundas den ena av dem utan jag har format och hittat mitt egna jag, mitt “why” som inkluderar bägge två.

Det tog drygt 40 år att hitta hit, men det var helt klart värt väntan.

Jag tänker att grillgubben symboliserar tryggheten, familjen, kärleken och stabilitet. Något jag garanterat har sökt och längtat efter under stora delar av mitt liv. Själv har jag inte alltid, som grillgubben, prioriterat familjen först och det har medfört en stor sorg och saknad hos mig.

PT-svinet symboliserar förmodligen min funktion. Det har alltid varit viktigt för mig att prestera och att göra bra ifrån mig. Jag vill alltid leverera. PT-svinet har inte så stor kontakt med sina känslor utan fokuserar mer på att tänka “kör på, bit ihop, res dig upp!” För PT-svinet är bekräftelsen från andra människor den stora drivkraften. Den har ett blivit ett substitut till trygghet och äkta kärlek.

När dessa två egenskaper nu förenas hos mig blir det en härlig känsla inombords. När jag nu har hittat mitt “why” och förstår varför jag drivit på som jag gjort. När jag nu äntligen kan förstå varför det har varit så viktigt att bli bekräftad.

Att bli älskad och accepterad är förmodligen det viktigaste för oss människor, men att våga släppa in och öppna upp för dessa känslor är inte alltid så lätt.

Varför är det så svårt då?

Kanske handlar det om våra relationsmönster och att vi har en rädsla för att bli sårade och lämnade. Om man inte släpper in någon på djupet gör det inte lika ont när det spricker.

Så istället för att PT-svinet går hem och stänger dörren bakom sig, går han hem, tar av sig barfota, kliver ut på gräsmattan och tänder grillen.

VECKANS CHALLENGE

Vad drömmer du om, hur önskar du att ditt liv skall se ut?

Dröm dig bort eller rättare sagt dröm dig fem år framåt.

Hur ser ditt liv ut då?

Slut ögonen, känn in känslan, hur känns det, hur ser det ut runt omkring dig?

Skriv ned dina känslor och tankar/mål.

Slut sedan ögonen igen och backa tillbaka två år, det vill säga tre år från idag, var befinner du dig då med tanke på målen du satte om fem år?

Vad har du gjort hittills för att nå dina  femårs mål, hur känns det, hur ser det ut runt omkring dig?

Skriv ned detta!

Slutligen, backa tillbaka ytterligare ett år, dvs ett år från idag, var befinner du dig då med tanke på dina tre- respektive femårs mål?

Vad behöver du göra, eller vad har du gjort för att nå dessa mål eller för att skapa förutsättningar för dina drömmar?

Lycka till. Våga drömma stort, våga satsa för att vinna!!

VECKANS TIPS

Veckans tips blir såklart ett grilltips ; )  https://www.ica.se/recept/portabelloburgare-med-grillad-avokado-och-het-bonkram-723769/

Smaklig spis!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.