Lycka

Publicerat

Vad är lycka för dig?

Jag och min sambo brukar ganska ofta, och framför allt sista tiden, stanna upp i vardagen och bara säga till varandra: “Vad bra vi har det, vad lyckliga vi är”

Oftast kanske det blir en kedjereaktion som börjar med: “Vilken härlig kväll vi haft” när den andre kontrar med “vilken härlig dag vi haft”  “Hela veckan har varit fantastisk” och så håller vi på tills vi kommer fram till vilket fantastiskt liv vi lever. 

UPPSKATTA DET LILLA

Vi har blivit sjukt bra på att uppskatta dom där små enkla vardagssakerna. Som att höra fåglarna kvittra på vår morgonpromenad. Eller att se fåglarna glida fram i soluppgången på det spegelblanka vattnet. Hur skönt det är att veckohandla tidigt på morgonen innan alla andra gör samma sak. Hur mycket det betyder för varandra när vi lyssnar osv. Vi njuter av dofter och smaker. Uppskattar tvåsamheten och även ensamheten eller egentiden. 

Så klart är vi är inte på något sätt helt färdigutvecklade i detta. Att leva och njuta i och av nuet är något helt fantastiskt. Vi kan också njuta av att vi faktiskt tillåter oss själva att njuta av vår lycka.

TIDIGARE BAGAGE

Så här har det ju inte alltid varit såklart. Vi bägge har ett bagage med oss som verkligen inte är i linje med vårt nuvarande sätt att se på och uppleva livet. 

För min egen del har jag haft extremt svårt att njuta av stunden och nuet. Jag har hela tiden legat steget före och planerat hur jag skall få möjlighet att njuta längre fram. 

Har jag t.ex. varit på en semesterresa, så har jag redan planerat hur vi skall göra för att ha råd att åka igen. Eller så har jag tänkt att det är synd att man inte kan göra så här oftare. Om man ändå kunde ha ekonomiska förutsättningar att göra detta oftare så skulle jag bli lycklig. 

Jag har helt missat att njuta av situationen och det jag faktiskt upplever just nu. Utan har lagt fokus på att hitta njutningen i framtiden.  Hade ofta tankar som: “när jag får det här jobbet, om jag köper den här bilen, när det blir si eller så, när jag kan göra detta osv”. blir jag lycklig. 

LETADE EFTER LYCKA PÅ FEL STÄLLE

Det tog mig många år att inse att lyckan inte sitter i materiella ting eller i yttre omständigheter. Jag har letat som en tok efter lyckan, och så fanns den inom mig. Allt jag behövde göra var att släppa fram den. Det handlar inte om vilket jobb jag har, hur mycket pengar jag har eller att sätta upp framtida önskade lägen. Det handlade om att stanna upp, vända blicken och se på livet som det är. 

Såklart drivs jag fortfarande av att utvecklas och att sträva efter nya mål, men jag känner konstant lycka och tacksamhet på vägen. Lyckan ligger inte i en skattkista vid regnbågens slut, den bor inom mig. 

BÄSTA PLATSEN I LIVET

Att jag är på den bästa platsen i livet just nu råder det inga tvivel kring. Såklart kommer det att se annorlunda ut längre fram, men jag är övertygad om att jag kommer att vara på den bästa platsen även då. Platsen och omgivningen kommer att vara föränderlig men tryggheten och lyckan kommer att bestå. 

Hur kan jag veta det då? , det kan jag ju såklart inte garantera, men min ambition och vilja är att försöka bibehålla detta mindset genom hela livet och alla situationer. 

Jag är fast övertygad om att oavsett hur djävligt vi för stunden har det, så finns det alltid något vi kan vara lyckliga och nöjda över. Lite som professorn och golfbollarna, det handlar om prioritering och viktiga val i livet.

ÄNDRA MINDSET FÖR ATT FINNA LYCKA

I varje stund, i varje situation finns det någon form av lycka eller tacksamhet. Jag vet att det låter klyschigt, men prova att ändra ditt mindset. Nästa gång du utsätts för en situation där det känns som att allt är emot dig, försök att hitta någon form av tacksamhet eller lycka. 

Det kan ju vara hur små saker som helst. Synd att jag spillde ut morgonkaffet på på köksbordet, vad bra, då får jag ju en möjlighet att torka av bordet. Men det kom ju på skjortan också, vilken tur, då får jag välja en annan.

Små steg för att ändra våra tankar. Tillslut kommer dessa tankar automatiskt, för det vi övar på blir vi bra på.

TA UT SEGERN I FÖRSKOTT

Man kan ju naturligtvis grotta ner sig hur mycket som helst i positivt tänkande. Jag förespråkar att man skall ta ut segern i förskott. Det vill säga, sätt in dig i den önskade situationen. Se dig själv i ett scenario där du fått drömjobbet, kommit in på utbildningen eller att drömdejten faktiskt tackat ja. Lev och agera som om du var mitt i det, ta ut segern i förskott och njut. Det värsta som kan hända är att vi varit lyckliga i onödan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.