På måndag börjar mitt nya liv!!

Har det hänt att du tänker så?

Att nu får det vara nog, nu måste jag ta tag i det här! Jag börjar nästa vecka, eller efter nyår, eller efter semestern?Du är garanterat inte ensam om att dela dessa tankar.

Men varför skall vi vänta, varför kan vi inte börja nu? Idag!

-”Just nu känner jag mig inte motiverad att börja träna eller äta hälsosamt, jag väntar tills motivationen kommer”

Vad kan få oss motiverade? Är inte ett piggare och hälsosammare liv motivation nog?

Jag tror att motivation är skitsnack, motivationen är inget som sköljer över oss en vacker dag när vi minst anar det, jag tror att motivation byggs upp av disciplin.

När du bestämt dig för att nå ett mål oavsett om det handlar om att gå ned i vikt, äta sundare, börja träna eller bara leva hälsosammare så handlar det om att ta första steget. Efter första steget kommer alla andra steg och då måste kämpa för att komma framåt. Är det så lätt då? Nä det är det verkligen inte, men det är lite som att lära sig cykla, jag gissar att vi alla har skrapat upp knäna flertalet tillfällen innan vi lärde oss.

Hur skulle det varit om vi provade att cykla första gången, ramlade omkull och ställde oss med armarna i kors och sa –”Jag tänker vänta med att lära mig cykla tills motivationen kommer”

Motivationen byggdes upp av disciplin eller ett mål, att kunna cykla precis som våra kompisar, så vi övade, övade och övade och tillslut kunde vi cykla.

Samma sak gäller när vi vill ändra vår livsstil, det är inte gjort över en natt, det kommer att ta tid, vi kommer att ramla omkull men vi måste kämpa, vi måste vara disciplinerade och inte ge upp.

Betyder detta att man måste bli manisk då? Att andra hela livsstilen? Nä, självklart inte. Återigen tillbaks till när vi var små och lärde oss cykla, vi lärde oss inte cykla på en 28 tums cykel och körde Vätternrundan det första vi gjorde. Vi lärde oss på små cyklar och små sträckor. Exakt samma sak skall du göra här, börja med små steg och vartefter du får in dina nya rutiner i din vardag kan du utöka.

Ibland hör jag människor säga, (och jag kan faktiskt ibland göra likadant) –” Äh, den här dagen är ändå förstörd, jag kan lika gärna äta lite mer godis, eller skita i att träna”

Det är ju som att på fredagkvällen när vi står och hackar tomater till tacosen och vi råkar skära oss lite i fingret säga –”Äh, nu skar jag mig, nu kan jag ju lika gärna skära mig lite till”

Ok, lite överdrivet kanske, men det vi gör är ju att tala om för oss själva att vår hälsa inte är något värd bara för att vi ”slarvat” lite grand. Jag tror inte på att gemene man kan hålla en slavisk kosthållning och aldrig ”fuska”, det blir ganska tråkigt. Men visst kan vi tänka oss lite för, och faktiskt tänka att den kroppen vi fått är värdefull, och att vi skall vårda den på bästa sätt.

Vi är duktiga och servar vår bil, ser till att byta olja och tanka med rätt bränsle, och besikta den varje år. Men hur väl tar vi hand om oss själva?

Så vänta inte till på måndag, eller efter nyår eller till sommaren. Ta tag i din hälsa redan idag, gör det med små steg, ställ inte för höga krav på dig själv och framför allt ge inte upp. När du trillar ”tillbaks” så tänk inte –”Skit samma” utan tänk att varje steg du tar är ett steg i rätt riktning, sätt upp mål och delmål. Du kommer att fixa det, jag är helt övertygad.

För vet du vad?

Det finns ingen som är bättre på att vara du, än just du! Låt ingen annan trampa på dig, låt ingen annan tala om för dig att du inte duger. För det är bara bullshit, du är en stjärna och du har all rätt att ta för dig!