Verktyg

Publicerat

Samlar du också på verktyg?

Trots att verktygslådan svämmar över av verktyg så väntar vi på det där speciella verktyget. Verktyget som kommer att lösa alla problem!

Jag menar inter verktygen i garaget. Jag menar verktygen som vi använder eller bör använda för att bli en bättre version av oss själva.

Om jag bara fick hjälp med…

Har det hänt att du tänkt att bara någon kunde hjälpa dig att sätta ihop ett bra träningsprogram, eller ett kostschema så skulle du inte ha några problem med att komma igång med träningen.

Bullshit säger jag! Om du fick det där programmet eller kostschemat så skulle det hamna i samma låda som de tidigare program och scheman du fått. Kanske skulle det t.o.m kunna vara din tränares eller PTś fel att du inte lyckades den här gången. För att “hen” inte förstår dig!

Eller har det hänt att du påbörjat olika typer av självhjälpsprogram. Känt dig superpepp första dagarna för att sedan ställa boken i bokhyllan bredvid dom andra självhjälpsböckerna som inte riktigt var din grej?

Jag vet, för jag är där.

Jag vet exakt hur det är, för jag är just där. Under de senaste åren har jag lagt ner tusentals kronor på appar, böcker och självhjälpsprogram. Min träning har jag absolut inga problem att få till. Värre är det med den mentala biten

Jag är också medveten om att jag är grymt bra på att hjälpa andra att utmana sina rädslor. Att få folk att gå utanför sin comfortzone för att utvecklas. Därför kan jag vara kaxig och säga att det är bullshit att skylla på böckerna eller PT’n.

Problemet ligger nämligen hos oss!

Som att gå till gymmet

Jag gillar att jämföra mental träning med träningen på gymmet. De allra flesta kan relatera till hur det är på ett gym trots att man kanske inte är en flitig besökare.

Tänk att du går in på gymmet och har bestämt dig för att få riktigt stora biceps. Du går fram till hantelstället, rycker tag i 50kg hantlarna gör 200 bicepscurl så är du klar. Du går ifrån gymmet med gigantiska biceps, och allt är gjort på typ 10 minuter.

Ok, du vet lika väl som jag att det inte riktigt funkar så. Du kanske börjar med 3-4kg hantlar för att sedan under lång tid jobba dig uppåt.

Samma sak gäller vår mentala styrketräning. Vi måste låta det ta tid och vi måste ha en plan för att se att vi verkligen kommer framåt.

Men nu funkar det nog bra!

Min plan sprack! Jag gick direkt från 10 kg upp till 50 kg och det fick min kropp och knopp lida för. 

För att hålla kvar vid träningstermer så kan man jämföra det med att få en ordentlig muskelbristning när man går ut för hårt. Då blir det helt enkelt att börja om från noll igen, låta läka och börja rehabträna.

Såklart kan vi ju bli besvikna på att vi inte lyckas utvecklas i den takt vi önskar. Resan mot 50 kg hantlarna går för långsamt. Men dessvärre är det så att det skiter kroppen i. För den behöver sin tid och sin progression för att bygga upp muskelmassan och styrkan. Samma sak gäller såklart när vi skall bygga upp vår mentala styrka. Du kan vara hur arg och frustrerad som helst, det skiter din ångest och rädsla i.

Sluta vänta på det speciella verktyget

Så kan vi inte bara vara överens om att vi slutar samla verktygen på hög nu?

Kan vi vara överens om att jobbet faktiskt ligger hos oss?

Nu packar vi väskan, går till gymmet, gör övningarna, skippar ursäkterna! Dammar av böckerna och gör jobbet så kanske det börjar hända saker.

Det är dags att vi slutar skylla ifrån oss på att vi inte lever det liv fullt ut som vi drömmer om och förtjänar bara för att vi är rädda.

Nu sträcker vi på oss och gör jobbet, trots att vi är rädda. Det kommer aldrig handla om att vi ska bli orädda, vi kommer att vara rädda men göra det ändå.

Det kallas mod!    

Ett svar till “Verktyg”

  1. Så sant, det tar tid. Ett steg fram sen räcker det med att jag gör mig illa 0ch då kommer allt över mig. Känslan då är att gå och lägga mig att bara få försvinna från alla krav och förhoppningar. Alla mina misslyckande dom skyller jag bara på mig själv, du vet slår på mig. Får dåligt samvete för att jag sviker den som hjälper mig. Men det är bara att ta ett steg i taget fast jag skulle vilja springa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.